Puutarhakääpiö elää kasvuvyöhykkeellä 1, 80-luvun omakotitalossa, 600 neliömetrin vuokratontilla.

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Oliwaa ja Sopottia

 
 
Kuva ei liity mitenkään mihinkään. Se vaan on.
 
 Viimeksi lupasin kertoa teille miten paikallisjunalla pääsee Gdanskista Sopotiin ja kaikkeen siltä väliltä.
Ensinnäkin. Paikallisjunat lähtevät omalta asemaltaan, joka on varsinaisen rautatieaseman takana tai sivulla tai edessä, riippuen miltä suunnalta katsoo.
Lippuja paikallisjuniin myydään ainakin asematunnelissa.
 
 
Ongelma lipun ostossa on se että myyjillä sekä kielitaito että palveluhalukkuus ovat tuntemattomia ominaisuuksia. Jos et osaa puolaa niin englanniksi tai saksaksi kannattaa yrittää (jonossa voi olla joku ystävällinen sielu joka tulee tulkkaamaan), jos ei onnistu ota avuksi viittomat, piirrä tai väännä rautalangasta. Jos sekään ei auta niin huuda, mutta selkeästi ja rauhallisesti artikuloiden. Näinhän sitä ulkomailla perinteisesti on tullut ymmärretyksi.
Oliwan ja Sopotin reissulle sopivaksi osoittautui 24 tunnin lippu, joka maksoi 20 slotya.
Tuossa kuvassa siis ylhäällä.Matkalippu tarkistetaan suht useasti joten se kannattaa ostaa ja se kannattaa leimata. Paikallisliikenteen junat ovat sini-keltaisia.  

 
 Nuoret kirkollisjuipit pörrää jäätelökioskilla.

Oliwan ensimmäinen puinen kirkko rakennettiin  1200-luvulla. Se tuhoutui tulipalossa 1350. Tilalle rakennettiin uusi jonka ruotsalaiset tuhosiva Kolmikymmenvuotisessa sodassa v. 1626.
Nykyinen katedraali on rakennettu 1700-luvulla.Kolmoiskaupunkien alueella on paljon tiilestä muurattuja kirkkoja jotka on sisältä vaaleita, valoisia ja ilmavia.

 
 


Nyt menee arvailuksi, mutta ettei tuo vasemman puolimainen pujoparta olis vaan Sigismud. Kustaa Vaasan pojan (Juhana herttua) poika joka vaikutti etänä mm. Nuijasotaan. Tää on pelkkä arvaus!
 
 
Ootteko huomannu että elämä kutoo välillä tämmösiä silmukoita jos on jostain kiinnostunu? Niinkö mie Vaasa-suvusta tai historiasta yleensä. Yllättäen ne samat asiat pomppaa eteen jostain nurkan takaa tai jos ei eteen niin ainaki sivulle. 


Urut olivat aikanaan suurimmat lajiaan Euroopassa.

Oliwan katedraali (Katedra Oliwska)
ul. Biskupa Edmunda Nowickiego 5Ettei tämä nyt menis ihan nähtävyyksien esittelyksi niin tässäpä uutterat oliwalaiset pihahommissa.


Muutakin taivasteltavaa Oliwan puiston välittömästä läheisyydestä löytyy:
 
Etonografinen museo joka sijaitsee vanhassa vilja-aitassa.
 
 Nykytaiteen museo ns. Apotin palatsissa.

 
 Ja kun näin lähellä ollaan voi matkustaa vielä pari aseman väliä ja käydä Sopotissa jossa on euroopan suurin (maksullinen) molo.  
 

 
 
Gaudimaisessa ostoskeskuksessa myydään sushia.


Käpy palaa kuvien kans! En vaan tajua miten niitä vois liikutella ja muuttaa kokoa! En ota mitään vastuuta blogin asettelusta ko se nyt vaan ei oo minun hallinnassa! Olkoot perkele!

 
 

 


 
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti