Puutarhakääpiö elää kasvuvyöhykkeellä 1, 80-luvun omakotitalossa, 600 neliömetrin vuokratontilla.

tiistai 24. syyskuuta 2013


KIROSANA
 
 
***
 
Monet ihmettelee sitä miksi en pidä syksystä tai miksi vihaan talvea. Ja miksi en noudata heidän mantraansa: ”Ei ole huonoa keliä (vesisade, lumisade, pakkanen), on vain huonoa pukeutumista. Ja kaikista vuodenajoista voi nauttia kunhan vain pukeutuu sään mukaan.”
***
 
Olen täysin erimieltä. Yritän kiroilematta kertoa miksi.
 
***
 
Syksyssä ei ole mitään vikaa.
Oikeastaan siinä on paljonkin nautinnollista. Sadonkorjuuta ja säilömistä. Pihan siivoamista ja valmistautumista talveen. Vielä voi istuttaa jotakin ja tunkea maahan kukkasipuleita.
 
***

Viimeistään syyskuussa loppuu kukkien kastelu ja rikkaruohojen nyppiminen, eikä haittaa yhtään, niihin on jo ehtinyt kyllästyä.
Viimeistään lokakuussa olo on kuin juhlien jäljiltä: siivoillaan rauhallisesti, keräillään tavaroita vajaan ja ullakolle, kiitetään kesää käynnistä ja toivotaan pikaista jälleennäkemistä.


 

Syksyssä pahinta on värit ja se että syksyn jälkeen tulee vääjäämättä talvi.

***

Talvi on yks helvetin kirosana! Kylmä mutta hikinen. Ankea ja iloton vankila!
 
***
 
Talvessa vihaan eniten lunta ja lumitöitä. Ja sitä että ne on PAKKO tehä! Joskus lumitöitä tehdään saatana 3 kertaa vuorokaudessa! Hiki päässä ja hampaat vihloen. Ja lisää sataa koko helvetin ajan!


 ***

Yleensä silloin kun tulen töistä heittäidyn siihen saatana hommaan! KOSKA ON PAKKO! On pakko tehdä ainakin semmoinen väylä jota pitkin lapsi (jep, se joka on pyörätuolissa) pääsee koulutaksista sisälle. Pyörätuolia ei nimittäin lykitä kovin syvässä hangessa tai jäniksenpolkua pitkin!

 ***


Ja niille jotka haluaa lunta siksi että se tuo mukanaan valoa voin kertoa että meillä on ihan sellaiset sähkövalot! Voitteko kuvitella! Katkaisijasta painamalla TULEE VALOA! Eikä siihen tarvita lunta! Ei sisälle eikä ulos! Perkele! ***
 
Toinen seikka jota vihaan talvessa on pakkanen! Jos ei oo hiki niin palelee! Vaikka miten pukeutuis koskaan ei oo hyvä! Muutama miinusaste riittäis hyvin, mutta tässäkin mennään liiallisuuksiin! Ei vittu niinkö -20 Celsiusta jatkuu viikosta toiseen! VÄHEMPIKI RIITTÄIS!
  

 
 


Jos ei vieläkään mennyt perille mikä talvessa mättää niin tehdään pieni harjoitus:
  • valitse itsesi kokoinen kumppani joka haraa fyysisesti koko ajan vastaan
  • siirrä kumppani pyörätuolista vuoteelle
  • pue kumppani ulkovaatteisiin (muistuta puettavaa, että EI SAA MYÖTÄILLÄ)
  • nosta kaveri ulkovaatteissaan takaisin tuoliin
  • pukeudu itse
  • siirtykää +20 Celsiuksesta – 20 Celsiukseen
  • huomatkaa -20 Celsiuksen tilassa, että on satanut +20 cm lunta ja sataa edelleen
  • kahlaa hakemaan lapio, pyörätuolityyppi istuu sillä aikaa kärsimättömänä odottamassa
  • lapioi lunta niin että voitte liikkua, niin mihin? (ehkä tielle, jos se on aurattu)
  • yritä saada pyörätuolissa istuva viihtymään pakkasessa ja lumisateessa
Kokemuksesta tiedän että jossain vaiheessa tapahtuu 2 asiaa: tulee hiki ja menee hermot. Ainakin toiselle teistä käy niin, luultavasti molemmille.
Jossain vaiheessa tajuatte koko homman järjettömyyden ja palaatte takaisin sisälle, mutta ei tämä tähän vielä loppunut. Sisällä riisut omat ulkovaatteesi, nostat kaverisi pyörätuolista sänkyyn ja riisut hänen ulkovaatteensa. Ja vankilassanne  iloitsette lumesta ja pakkasesta jota jatkuu vielä monta kuukautta.

 ***
 
Jos joku kuvittelee että syytän lastani siitä että talvi on paska, ei oo tajunnu lukemaansa. En syytä ketään yhtään mistään. Ja valitan vain sellaista jolle en voi mitään, niinku talvea ja lapseni vaikeaa liikuntavammaa. Jos asioille voi tehdä jotakin, niille perkele tehdään ja pidetään turpa kiinni. Mutta jos ei voi tehdä mitään, silloin saa saatana valittaa!

***
 
Eniten surettaa poikani puolesta. Mitä enemmän tulee lunta sitä pienemmäksi käy lapsen maailma  koska silloin päästään liikkumaan vain katetuilla paikoilla.
Talvella heebo on koulussa, kotona ja joskus jossain ostoskeskuksessa. Kesällä sen lapsen maailma paljon avarampi ja vapaampi! Uskokaa huviksenne!

***

 
Kauneimmin talvesta on kirjoittanut Tove Jansson kirjassa Muumilaakson marraskuu:
”Kesä oli äkkiä niin etäällä kuin sitä ei ikinä olisi ollutkaan, ja tiet talosta taloon pitenivät ja kaikki ryömivät syvemmälle koloihinsa.”

***

Esitän toiveeni ilmavoimille: suokaa minulle leuto ja lumeton talvi. Kiitos.
Ja te muut: nauttikaa talvesta, pitäkää valonne ja muistakaa pukeutua sään mukaan!
 
***

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti